Als het om levensgeluk gaat

Hoeveel levensgeluk wens je je kind toe?

Levensgeluk op de Combine bij Zeeuwse wandelcoachVoor de meeste ouders is het een droom je kind gelukkig te zien, omringt met vriendjes en vriendinnen. Een goede opleiding, mooi werk en een lieve partner met nog lievere kindjes. Kortom: Heel veel levensgeluk!

Op deze site is het proces samengevat in een hele zin maar in werkelijkheid is het een behoorlijk ingrijpend proces gedurende een groot deel van een mensen leven.
Als nieuwbakken ouder sta je in het begin van het proces met veel vraagtekens maar al doende leer je en al snel doe je en denk je voor het kleine wereldwonder wat ze je zoon of dochter noemen. Het is helemaal afhankelijk van zijn verzorgers.

Gaandeweg groeit de zelfstandigheid en gelijktijdig bouwt het beroep wat op je wordt gedaan als ouder af.

Hoe snel dit proces gaat is voor iedereen verschillend. Er is geen goed of slecht. Ouders doen naar hun kunnen om hun kind te helpen naar het beoogde geluk.

Tijdens de oogst van de tarwe mocht ik een rondje meerijden met een boer op een grote dorsmachine. Prachtig werk, een man met 2 voeten op de grond!
We raakten aan de praat en het gesprek ging eerst over zijn werk en de daarbij horende verantwoordelijkheden, daarna over kinderen.
Twee had hij er en hij hielp ze met de studie, besprak het eerste sollicitatie gesprek, hielp met ondernemen, kopen van het eerste huisje, auto en dergelijke.
Hij vond het heel normaal, deed het gewoon en had er verder nog nooit bij stil gestaan.

Logisch toch? Dat doet toch iedereen?!

Hoe zit het met jouw vervolgfunktie?

Door de gesprekken die ik voer lijkt het toch wat minder normaal dan hij schetst.

Deze boer heeft het geluk, qua opleiding en interesses, veel te delen met zijn kinderen.

Niet iedereen heeft dit geluk en ondanks de beste bedoelingen blijkt niet iedere ouder in staat het gesprek met zijn kinderen gaande te houden. De vervolgfunctie als begeleider, coach of in welke vorm je kinderen wil helpen vooruit te komen stagneert soms en werkt dan niet meer. De redenen kunnen verschillende oorzaken zijn. Voordat je tot dit inzicht komt is er meestal al een traject van oplopende emoties aan vooraf gegaan.

De vraag is nu: “Laat je het zover komen en hoe ga je hiermee om?”.

Gelukkig zij er veel hulpinstanties.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor hulp welke afhankelijk zijn van de soort van het probleem. Er zijn veel hulpinstanties om je kind op weg te helpen in het vervolg traject naar de zelfstandigheid. Er zijn in Nederland heel veel instanties waar voor ieder soort probleem een beroep op kan worden gedaan. Ook scholen hebben mensen die zich met specifieke problemen van kinderen, hun studenten, bezig houden. Zaak is om snel actie te ondernemen en uit te zoeken bij welke vorm van hulp het kind het beste gebaat is.

Wat kan de zeeuwse wandelcoach voor je betekenen?

Ben je nog wel in gesprek met je kind maar loopt dat stroef en/of loop je regelmatig vast maar heb je aan bovengenoemde externe hulp geen behoefte? Dan is de wandelcoach misschien voor je een uitkomst en kan een goed gesprek, tijdens het wandelen, je helpen de juiste weg te vinden om er voor je kind te zijn. Bedenk dat veel ouders zich wel eens onzeker en soms zelfs radeloos voelen. Echter een kind spiegelt zich hieraan al snel waardoor dit soort gevoelens vaak emoties van beiden kanten oproepen.

Een waardevol gesprek

In deze gevallen kan het prettig zijn eens met iemand van “buitenaf” te praten, een goed gesprek te hebben of zelfs meerdere vervolggesprekken. En gesprek waarbij naast het onderwerp ook je emoties aan de orde mogen komen. Thuis is emotie vaak olie op het vuur, maar de wandelcoach deelt niet dezelfde emotionele gevoelens en kijkt fris en neutraal naar je probleem. Samen op stap, wandelend in een rustige wandelomgeving. Ze helpt je, tijdens het wandelen, de waarde van deze emoties te analyseren en onder controle te krijgen. Daarnaast brengt ze je terug bij de belangrijkste rode draad, vaak vertroebeld door emotie en onzekerheid. We bekijken het doel van de gesprekken met je kind en hoe je verder in gesprek kunt blijven, zonder oplopende emoties. Een soort plan van aanpak dus.

Iets of juist Niets voor jou?

Denk je het allemaal wel zelf aan te kunnen en is dit niets voor jou? Vraag je je dan eens af waarom het steeds niet lekker loopt? Waarom je niet in staat bent je kind kind zoveel te helpen als je lief is. Waarom er steeds ruzies zijn of er al helemaal niet meer met respect naar elkaar geluisterd wordt….

Bedenk dan dat ook alle presidenten van Amerika, zoals Kennedy, Carter, Clinton, Bush, Obama en noem ze maar op, dagelijks contact hadden en hebben met hun persoonlijke coach. Niet omdat zij niet slim genoeg zijn maar gewoon om even met iemand te sparren, een spiegel voor te houden. Omdat twee meer weten dan één, en het leerzaam is de zaak eens van een ander kant te bekijken. En omdat het fijn is om je onzekerheden weg te nemen en een bevestiging te voelen dat je op de goede weg bent. Alleen al daarom zou ieder mens zo af en toe eens een fijn gesprek verdienen!

Hoe dan ook: Belangrijk is het om actie te ondernemen, niet te lang te wachten en zo kostbare verloren te laten gaan.

Maak een nu afspraak!

Maak een afspraak met de Zeeuwse wandelcoach

Maak een afspraak met de Zeeuwse wandelcoach

 

 

 

 

 

Herken je dit verhaal? Hoe heb je het zelf aangepakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>