Gedachten in een stiltewandeling

 Een stiltewandeling ervaren

stiltewandeling - zeeuwse wandelcoach Samen wandelen in stilte. Niet praten met elkaar. Geen informatie uitwisselen of iets wat je te binnenschiet vertellen.

Het is een vreemde gewaarwording als je dit voor de eerste keer doet. Als mens ben je immers sociaal ingesteld. We communiceren met elkaar. Delen gedachten en interesses. Zomaar naast elkaar lopen en niets tegen elkaar zeggen is iets wat we niet geleerd hebben.

Bijna asociaal. Je doet toch enorm je best om op je werk, een feestje of andere gelegenheid het gesprek gaande te houden. Het voelt daarom bijna tegennatuurlijk om tijdens de stilte wandeling niets te zeggen.

De eerste keer  dat ik deelnam aan een stiltewandeling is iets wat me altijd is bijgebleven en wat me het meest heeft geleerd van wandelen in stilte. Een nieuw inzicht. Het hoeft niet altijd. Niet tijdens de wandeling, niet op je werk, tijdens het sporten, een workshop of gewoon thuis. Je hoeft niet altijd je gedachten met iemand anders te delen. Kunt het ook voor jezelf houden zonder daarmee een ander te kort te doen of asociaal te zijn. 

Wat doe je met je gedachten?

Niet ieder mens is gelukkig gelijk, anders zou de wereld saai zijn. Zo zijn er mensen die geen enkele moeite hebben om hun gedachten voor zichzelf te houden. Kunnen genieten, dingen zien, gedachten hebben en ze voor zichzelf houden. Het wordt lastiger als je steeds de behoefte hebt om b.v. vanuit je enthousiasme je gedachten te delen, de ander wil wijzen op iets wat je ziet en hij of zij misschien ontgaat. Hoe krijg je het voor elkaar om nu toch je mond te houden en je enthousiast te blijven voelen zonder de ander er mee lastig te vallen? 

Behandel je gedachte met respect.

Iedereen zal hier op zijn eigen manier een weg in hebben gevonden. Voor mij werkt het volgende het beste. Ik ben me meer bewust geworden dat een gedachte een boodschap kan hebben. Je iets kan leren, een bepaalde waarde bezit. Gedachten maken je bewust van je omgeving, waar je bent, wat je doet, ruikt, hoort, voelt of ziet. Op het moment dat een gedachte naar boven komt die ik graag zou delen laat ik hem er zijn en geef hem bewust meer aandacht. de extra aandacht die het zou krijgen als ik hem zou delen met een ander. Tast hem als het ware af. Bedenk wat de gedachte me wil zeggen. Wat ik er van kan leren. Schat de waarde ervan in. Als het iets moois is bekijk ik het extra goed. Soms maak ik er een “foto-van-in-m’n-hoofd” van. De gedachte is dan met respect behandeld, heb er alles mee gedaan wat ik er mee zou kunnen doen. Er alles uit gehaald. Waarna het niet erg meer is om het los te laten. Stop hem in een soort magazijn zonder achterkant waar oude gedachten uit zichzelf verdwijnen als ze niet meer gebruik worden. Wel spreek ik met mezelf af dat als er na afloop van de wandeling nog echt behoefte bestaat om te delen dit altijd kan. Het gekke is dat dit mij een gevoel van ruimte geeft maar die ik uiteindelijk nooit gebruik.

De gedachten van de ander

Dan blijft nog de ander over waar je normaal wel je gedachten mee zou delen. Nu ontstaat er een bijzonder gevoel. Het proces wat zich in jezelf heeft afgespeeld heeft zich ook voltrokken bij de ander. Misschien op een wat andere manier maar ook de ander heeft gedachten gehad die wat in hem of haar beroerden. Heeft deze ook voor zichzelf gehouden en ze een plaats weten te geven. Dus heel dicht bij je is een vergelijkbaar proces gaande geweest, heeft zich een stroming van energie afgepeeld, waar je niets van hebt gehoord en die je niet hebt waargenomen. De wetenschap dat dit proces gaande is tijdens het wandelen maakt een verbinding tussen jezelf en de ander. Terwijl je juist bij jezelf dieper in gedachten naar binnen kunt gaan. 

Wil je zelf graag een stilte wandeling ervaren met een groep vrienden, sport, werk, of bekenden?  Neem contact op met de Zeeuwse Wandelcoach zodat we een datum kunnen plannen. 

Als je dit leest en je zelf ervaring hebt met stilte wandelingen en wilt delen hoe jij omgaat met je gedachten deel dat dan hieronder.

Maak een afspraak met de Zeeuwse wandelcoach

Maak een afspraak met de Zeeuwse wandelcoach

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>