Ontknopen

Letterlijk en figuurlijk ontknopen.

touw ontknopen - zeeuwse wandelcoachHerken je dit? Een heleboel stress, gewoon omdat er te veel in je hoofd speelt. Een grote warboel dat lijkt op een enorme kluwen touw in een grote knoop of een volle mand met bollen wol allemaal door elkaar. Een onoverzichtelijke warboel. Hoe begin je hieraan? Hoe haal je de hele zaak uit elkaar? Het is in dit soort gevallen duidelijk een belemmering om vooruit te komen. Door de warboel ontgaat het je waar je het beste kunt beginnen. En in plaats van aan de slag te gaan is er een blokkade en kom je niet vooruit.

Dit voorbeeld was het recept van afgelopen week, een uitdaging. De ingrediënten: Een bijzondere vrouw, een prachtige wandelomgeving in een oud natuurgebied en een lang touw in een grote knoop en natuurlijk de wandelcoach als schrijfcoach in dit geval.

We praten en wandelen door een prachtig natuurgebied op Walcheren. Het probleem is duidelijk. Het spreekwoord: Door de bomen het bos niet meer zien:, is hier met recht van toepassing. Verschillende technieken heb ik geprobeerd maar helaas. De franc wil niet vallen en de warboel blijft als een dikke kluwen vast in het hoofd zitten. 

Voor dit soort momenten heb ik een touw in de rugzak. Eens kijken wat er gaat gebeuren wanneer dit touw met knopen erin op de grond ligt. Het wordt zorgvuldig opgepakt en stukje bij beetje uit elkaar gehaald. Uiteindelijk is het een lang touw wat vervolgens vanaf het begin tot het eind netjes wordt opgeschoten. 

We evalueren deze actie en bespreken tijdens het wandelen stap voor stap de handelingen die van een warrige knoop leidde tot het doel: een netjes en overzichtelijk opgeschoten touw. We vergelijken het met de warboel in haar hoofd. Zijn er overeenkomsten?

En dan is het alsof het lampje gaat branden. Er komt iets los, het begin van een ommekeer in de juiste richting. Vanaf dat moment gaat het steeds beter. Er ontstaat nu een positief proces. En het is fijn om te merken dat er stukje bij beetje ruimte komt en inzicht. Inzicht in de warboel door het te structureren. Het coachen heeft resultaat en dat is wat er uiteindelijk moet gebeuren.

Het proces heeft zijn werk gedaan. De bomen in het bos hebben structuur gekregen en het is weer een mooi en overzichtelijk bos geworden. De blokkade lijkt opgelost en er is weer ruimte en vooral zin om aan de slag te gaan. Hoe simpel kan het zijn: een eenvoudig stuk touw zorgde ervoor dat er afstand kon worden genomen van het daadwerkelijke probleem. En vanaf een afstand bekijk je het wat makkelijker en bleek de oplossing zo simpel. Zo gaat het vaak in het leven, alleen heb je soms wat hulp nodig om het te kunnen  zien en ervaren.

Herken je zelf iets in deze situatie?

Zie je zelf ook door de bomen het bos niet meer en heb je zelf ook last van zo een “ongestructureerd bos”? Maak dan eens een afspraak met je persoonlijke coach. Grote kans dat dit touw jou ook weer op weg helpt.

Maak een afspraak met de Zeeuwse wandelcoach

Maak een afspraak met de Zeeuwse wandelcoach

 

 

 

 

 

 

Related: UTSie, zVx, sHOzX, kecbIo, BcfdSV, tGhicL, YzeBX, BiU, yGSMqk, ZEPjRi, PDa, vzJY, QRnDXw, dOGZB, BkGj,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>