Doelen stellen

Is doelen stellen iets voor jou?

ROME DOEL STELLENZonder doel kom je nooit op je bestemming aan.

Uit onderzoek, een aantal jaren geleden op de Harvard universiteit, bleek dat maar ongeveer 10% van de volwassenen zichzelf een doel heeft gesteld. Het gaat hier om een levensdoel en dus niet op het werk. Nog geen 2% heeft dit doel duidelijk opgeschreven. Dit is toch wel een opmerkelijke uitkomst omdat ook uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat men meer succes behaald en gelukkiger is met duidelijk gestelde doelen.

Wat is eigenlijk een doel?

Volgens Wikipedia is  een doel of doelstelling een resultaat waar een persoon, organisatie of systeem naar streeft. Het handelen, vooral doelrationeel handelen, wordt daarbij aangepast om het doel te bereiken en beïnvloedt daarmee het gedrag; handelen vanuit het opdat-motief. Doelgericht handelen vereist een bepaalde mate van vooruitziendheid – een verwachting dat het handelen leidt tot het gewenste resultaat – en een afweging van welke middelen gebruikt moeten worden.”

Een hele mond vol maar in het kort komt het er op neer dat je bewust via een stappen plan, met tussentijdse aanpassingen werkt naar een gewenst resultaat.

Waarom is doelen stellen belangrijk?

Stel je voor: Je gaat op stap met de auto en…

Je hebt geen doel

Je stapt in de auto, start de motor en gaat rijden. Zo af en toe sla je links of rechts af. Je kunt dagen, zelfs jaren blijven rijden komt wel overal maar de kans dat je er iets te zoeken hebt is erg klein.

Resultaat: Je kunt gefrustreerd raken, moe, doelloos, onzeker, ontevreden, verveeld en van al dit negatiefs uiteindelijk ongelukkig.

Je hebt wel een doel

Bijvoorbeeld Rome, daar wil je heen, het schijnt een interessante stad. Wanneer je de routeplanner instelt op Rome en de aangegeven weg volgt is de kans dat je aankomt in Rome behoorlijk hoog. Natuurlijk liggen er obstakels op de loer. De weg is lang en er kan van alles onderweg gebeuren. Een wegomlegging, kapotte auto, file enzovoort maar dit zijn tijdelijke vertragingen die wat aanpassing vragen waarna de route weer vervolgd kan worden en je na een bepaalde tijd uiteindelijk in Rome arriveert.

Resultaat: Je doel is duidelijk en dat geeft rust, ook als het even tegen zit is dit je houvast. Bij aankomst ben je tevreden en trots. Je hebt resultaat en dat geeft zelfvertrouwen, nieuwe energie. Je ontmoet gelijkgestemde mensen en ziet er naar uit om weer naar een nieuwe doel te werken. Heel wat redenen dus om je gelukkig te voelen.

Doelen stellen in het dagelijkse leven.

In het dagelijks leven is het niet anders. Leef je lekker je leven, dag na dag, dan is dat prima maar uiteindelijk wordt je daar in veel gevallen niet gelukkiger van. Wil je wat bereiken dan lukt dat vaak alleen als er een doel of focus is waar je naar toe werkt.

Vraag jij je wel eens af waarom iemand anders bepaalde dingen steeds voor elkaar krijgt terwijl het jou niet lukt? Grote kans dat die ander tot die 10% behoort die zichzelf doelen stelt en daardoor steeds een stapje verder komt. De kans dat jij níet tot de groep behoort die zijn doel op papier heeft staan is groot.

En dat is jammer. Je ontneemt jezelf veel kansen. Bijvoorbeeld om te groeien, persoonlijk te ontwikkelen, om zelfverzekerder en gelukkiger te zijn.

Is doelen stellen moeilijk?

Het is waarschijnlijk makkelijker dan je denk want waar je je aandacht op richt dat krijg je! Als ik je zeg dat je niet aan een paarse giraffe mag denken ……  ja juist, zie je hem al?.. een paarse giraffe! Dit heeft te maken met de manier hoe onze hersenen werken. Die horen “paarse giraffe” en het woordje “niet” kennen ze niet en slaan ze over. Je denk dus toch gezellig aan die paarse giraffe. Zo gaat dat ook met andere gedachten. Waar je aan denkt of focust dat trek je aan. Alles waar je je aandacht op richt wordt sterker en zal gaan groeien. Zo makkelijk werkt het dus. Dit werkt op korte termijn maar natuurlijk ook op lange termijn. Belangrijk is wel dat je je blijft focussen.

Heb je wel eens bedacht wat jij “aan wil trekken”, wil bereiken over 10 jaar of als dat te ver weg is over 5 of liever 2 jaar? Vind je dit een lastige vraag of zie je misschien “door de bomen het bos niet”? Heb je geen idee waar je moet beginnen, hoe je je doelen stelt, waar je je op moet focussen en hoe je je doel uiteindelijk wilt bereiken?

Wil je wél je de kwaliteit van je leven verhogen, je zelfverzekerder voelen, prettiger in je vel en werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Wil je doelen stellen voor op het werk en betere resultaten bereiken en kan je ook hiervoor wat hulp gebruiken?

Dan is het tijd voor een coaching gesprek en een wandeling in de natuur. Tijdens de wandeling met de Zeeuwse wandelcoach en met behulp van de natuur als metafoor voor jou leven krijg je meer inzicht en een duidelijker beeld wat voor jou een goed doel kan zijn en waar je de komende tijd naar toe kunt werken. Zo is doelen stellen ineens niet meer moeilijk.

Er is wel iets nodig om je doel te bereiken namelijk: ACTIE!

Zet daarom nu je eerste stap in de richting van je doel en maak hier een afspraak voor een verhelderend gesprek tijdens een individuele wandeling. Denk niet te lang na en zet die eerste stap, je zult zien dat iedere volgende stap makkelijker wordt.

Heb jij jezelf al een doel gesteld? Vertel hieronder wat je doel is en wanneer je deze wil bereiken. Hoe je je er aan kunt houden. Heb je je doel al bereikt? Hoe voelde dat?

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met je netwerk door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen aan de linkerkant te klikken zodat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>